Globalleşen dünyanın en önemli sorunlarından birisi çevre sorunlarıdır. Çevre sorunları günden güne artmakta ve dünyanın her noktasını etkilemektedir. Bu konunun ciddiyeti her gün biraz daha artmaktadır. Konunun ciddiyeti ve insan hayatını yakından etkileyen bir süreç olması konu hakkında farkındalığın artırılması ve tüm insanların çevre duyarlılığı konusunda yapılan çalışmalara katılması oldukça önemlidir. Bu yarışma, Geleceğin mimari olan çocuklarımızı ve gençlerimizi bu konu hakkında düşünmesini ve çözüm üretmesini sağlamak amacıyla Özay Günsel Çocuk Üniversitesi , Yakın Doğu Üniversitesi ve Fikret Yüksel Vakfı ortaklığında düzenlenmektedir. Bu yarışma sayesinde 14-18 yaş aralığında Lise eğitimlerine devam eden gençlerimizin, Yarışma Kategorileri Proje Kategorisi Bu kategori altında değerlendirmeler Proje Yönetimi esaslarına göre yapılacaktır. Değerlendirme yapılırken aşağıdaki maddeler dikkate alınacaktır. Bu kategoride verilebilecek ödüller: (Ödüllerin açıklamaları ve kriterleri detaylandırılacaktır. Ödül Sayısı ve başlığı artırılabilir.) Çevreci Taşıtlar Kategorisi (Tasarım Odaklı) Tasarımın tasarım programları ile çizimlerinin yapılması gerekmektedir. Yapılan çizim ve tasarlanan özellikler değerlendirmeye alınacaktır. Bu kategori altında değerlendirme yaparken dikkat edilecek kriterler şu şekildedir. Bu kategoride verilebilecek ödüller: Farkındalık Kategorisi Takımların yaptıkları çalışmaları ile çevresine etki etmesi ve olumlu bir değişimin gözlenmesi beklenmektedir. Bu kategoride gerçekleştirilen çalışmalar değerlendirilirken aşağıdaki kriterlere dikkat edilecektir. Bu kategoride verilebilecek ödüller: Yarışma kapsamında kategoriler artırılabilir ve/veya değişimler gerçekleştirilebilir. Kategoriler tamamen öneri için tasarlanmıştır. Değerlendirme ve Jürilik Süreçleri Süreç Başvuruların değerlendirilmesi iki şekilde yapılacaktır. ÖNERİ: Jüri görüşmeleri olacağı günlerde, takımların bir arada olmasını sağlamak adına Çevre Şenliği, Çevre Fuarı gibi farkındalık artıracak bir büyük festival benzeri etkinlik olursa proje hazırlayan öğrencilerin aynı zamanda sergi yapmasını ve birbirleri ile etkileşime girmesini de sağlayabiliriz. Jüri Kimler Jüri Olabilir? Jürilerin takımlarla ve takımların katıldığı okullar ile doğrudan / organik bir ilişkisi olmamalıdır. Jürilerin Görev ve Sorumlulukları Jüri Danışmanı Yarışma Kuralları A: Proje kategorisinde öğrenciler çevre sorunu ile ilgili problemlerini belirleyip bu sorunun çözüm önerileri için bir proje tasarlayabilmektedirler.
Yarışmanın ana teması Çevre olacaktır. Aşağıdaki kategorilerde Çevre temalı başvurular kabul edilecektir. Yarışmaya katılmak için lise öğrencilerinin en az 4 en fazla 8 kişilik takımlar kurması gerekmektedir. Bir okuldan birden fazla takım projeye katılabilir. İsteyen takımlar her üç kategoride de yarışmaya katılabilirler. Proje duyuruları yapıldıktan belli bir süre sonra proje kategorilerine yönelik kısa eğitim ve bilgilendirmeleri dijital ortamda sunulacaktır. (Youtube, e-study box gibi)
Bu kategoride takımların çevre sorunlarından bir tanesini ele alarak bir proje geliştirmesi beklenmektedir.
Bu kategoride takımlardan geleceğin teknolojisi çevreci taşıtlar tasarımları istenecektir. Bu kategori altında bireysel ve toplu taşıma, nakliye ve lojistik gibi sivil alanlarda kullanılabilecek kara, hava ve deniz araçlarının tasarlanması istenecektir.
Bu kategori altında takımların çevre sorunlarına karşı farkındalığın artırılması için yapılabilecekleri tasarlamaları ve uygulamaları istenir. Farkındalık artırıcı eğitimler, reklam kampanyaları, sosyal medya çalışmaları gibi çalışmalar bu kategoride değerlendirilecektir.
Başvurular tarafımızdan oluşturulacak bir sisteme öncesinde yüklenecek ve gizlilikleri sağlanacaktır.
Günümüzde bilinen ve artık yozlaşmış jüri kavramında uzak, öğrencilerin yaklaşımına saygılı, yargılayan değil değerlendiren, çocuk - genç dostu herkes bu yarışmaya jüri olarak katılabilir.
Jüri kitapçığı, eğitimi ve yönlendirmelerinden sorumlu olan kişidir. Jüriler ile doğrudan iletişim kurar. Değerlendirme süreçlerinde jüri ve takımları organize edip, görüşmelerin planlanan zamanda gerçekleşmesini sağlar. Karar sürecini modere eder ancak karar sürecinde jürileri etkileyecek yorumda bulunmaz ve oy hakkı yoktur.
Yarışma Takvimi
Yarışma Duyurusu
22 Mart 2022
Başvuru Süreci
28 Mart- 19 Mayıs
Jüri Değerlendirme Süreci
20-27 Mayıs
Çevre Etkinliği (ve Jüri Görüşmeleri)
28-29 Mayıs
Ödül Töreni
29 Mayıs
B: Çevre dostu taşıtlar kategorisinde öğrenciler çevre sorununa yönelik yaratıcı taşıtlar tasarlayarak bu taşıtları çizebilir, geri dönüşüm malzemeleri ile tasarlayabilir veya yaratabileceklerdir.
C: Farkındalık kategorisinde öğrenciler çevre sorunlarına toplumsal bir farkındalık kazandırmak adına neler yapılabileceğine odaklanabilmektedirler. Bu bağlamda öğrencilerin reklam videoları, panolar ve afişler tasarlamaları, seminer içerikleri hazırlamaları ya da benzeri fikirlerle takım çalışmaları yaratmaları beklenmektedir.
Yarışmalar